Vrijwilliger in hospice de liefde

Als vrijwilliger bij hospice de liefde ben je open en warm aanwezig voor onze gasten. Daarmee zet je de toon in het hospice. Je helpt de gast om afscheid te nemen op de unieke manier die bij hem of haar past, en helpt zo zijn of haar lijden te verzachten. Als vrijwilliger help je in kleine en grote dingen, soms door aandachtig aanwezig te zijn maar niets te doen, soms door koffie of thee te brengen, een praatje te maken of gasten te helpen bij hun algemene dagelijkse levenshandelingen. Ook aandacht en warmte voor verwanten en vrienden hoort bij je takenpakket.

Hospice de liefde is opgezet vanuit de filosofie dat stervenden nu het pad gaan dat wijzelf ook eens zullen gaan. Door hen nu met aandacht, openheid en warmte te omringen helpen wij hun lijden te verzachten. Bovendien groeien we door het geven van liefde ook zelf, en kunnen we veel leren over de vormgeving van ons eigen leven (inclusief onze dood).

We gaan uit van een relatie van gelijkwaardigheid tussen de vrijwilliger en de gasten in ons hospice. Weliswaar zijn jouw mogelijkheden en behoeften als vrijwilliger op dit moment anders dan die van de stervenden, maar fundamenteel gesproken zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Het diepe mededogen dat dit inzicht wekt is de bron van je liefdevolle behandeling van mensen, die deze nu nodig hebben.

Het is geen gemakkelijke taak om vanuit die realisatie van gelijkwaardigheid te handelen. We willen maar al te graag denken dat wij weten wat goed is voor een ander. Die houding willen we loslaten in ons hospice: uiteindelijk is de stervende (of degenen die hij/zij uitdrukkelijk zijn/haar vertrouwen heeft geschonken) ‘eigenaar’ van zijn laatste levensfase.

Daarom leidt hospice de liefde al haar vrijwilligers op voordat zij aan de slag gaan in het hospice. We helpen hen beter zicht te krijgen op die gelijkwaardigheid en op de obstakels die die we daarin tegen komen.

Daarnaast onderhouden we in het hospice ook onderling een op sfeer die gebaseerd is op aandacht, openheid en warmte. Die sfeer maakt het mogelijk mededogen als bron van ons handelen te herkennen en uit te bouwen.

Tot slot bieden we allerlei mogelijkheden tot bezinning en intervisie. We denken dat al die activiteiten de kwaliteit van onze aandacht voor mensen in de laatste levensfase sterk ten goede komt.

Wanneer je belangstelling hebt om als vrijwilliger mee te helpen, meld je dan hier aan.